Tema vinterodling: Vad kan jag vinterså?

I vår förra artikel om vintersådd gick vi igenom hur du kan förbereda bäddar, pallkragar och krukor för vintersådd. Principen är enkel; se till att du har färdiga ytor att så under vintern, ytor som är rensade, gödslade och gärna har ett läge som du kan skydda. Då kan du börja odlingssäsongen redan i januari – även på friland! I den här artikeln går vi igenom vilka sorter du kan så och vad du behöver tänka på när det är dags.

Våga prova!

Att vinterodla är i mångt och mycket ett experiment. Förutom de olika växtzonerna vi har i Sverige så har också just din odling sina speciella förutsättningar som påverkar hur olika växter trivs. Det som fungerar hos dig gör det inte nödvändigtvis hos någon annan. Och det är heller inte säkert att det fungerar bättre ju längre söderut man kommer i landet! Det kan tvärtom finnas risker när det blir svajigare temperaturer och mer fukt i söder, jämfört med en lång, sträng vinter i norr.

På samma sätt kan dels olika sorters grönsaker och dels olika variationer inom samma grönsakstyp ge olika resultat. En sallatssort kanske fungerar jättebra hos dig men sämre hos din odlande kompis i grannstaden 10 mil bort.  Nyckeln till att börja försöka förlänga säsongen och att vinterodla är att våga prova sig fram. Vad fungerar och vad fungerar inte? Det är så viktigt att ha med sig för att det ska kännas kul, och rimligt, att ge sig på att odla året om. Ibland fungerar det inte och ibland blir du rikligt belönad. Då vet du det till nästa vinter.

Tåliga frön

Okej, nu har vi konstaterat att vi måste testa oss fram. Men vad ska vi börja prova? De sorter som fungerar att så under vintern är de vars frön klarar en längre, kall period utan att bli förstörda, så att de sedan kan gro av sig själva när tiden är rätt. Våra nordiska kulturarvsväxter är bra att utgå ifrån, de klarar ofta ett hårdare klimat. Alla grönsaker som frösår sig kan du också så själv på vintern. En annan ledtråd är testa med de grönsaker som kommer tidigast på våren, deras frön klarar också ofta en hel del kyla och umbäranden. 

Asiatisk kål kan ge riktigt tidig och fin skörd av spröda blad när den vintersås. Om du har tur slipper du då att den blir så hårt åtgången av kålflugor, jordloppor och kålmal.

 

Här kommer en lista på saker som många sår utomhus eller i kallväxthus/tunnel på vintern med gott resultat:

Grönsaker att vinterså

 • Morot (gärna sommarmorötter som ger snabb skörd)
 • Palsternacka
 • Svartrot
 • Rädisa
 • Sallat
 • Gräslök
 • Sallatslök
 • Spenat
 • Dill
 • Ruccola
 • Kålsorter. Kanske inget för nybörjaren eftersom de har en tendens att gå i stock (blom) och kan behöva lite extra pyssel. Men får man till det ger de otroligt fina, tidiga skördar! Kanske prova med en enkel bladkål som grönkål?

När du väljer sorter så läs noga på fröpåsen eller i beskrivningen på webben. Står det att den är tidig eller härdig, tål kyla eller liknande så är det ett bra kort att satsa på. Värmekrävande går bort.

Hur sår jag?

Det är enkelt att vinterså. Strö ut fröna på odlingsytan och täck med jord. Klart! Om det har snöat, kan du bara skrapa undan snön, strö ut frön där du vill ha dem och täcka med ett lager jord. Det är verkligen inte svårare än så.

Du kommer att bli förvånad över hur tidigt en del frön börjar gro om du vintersår dem. Det kan vara flera veckor innan de ens rekommenderas att sås överhuvudtaget.

Vad ska man tänka på?

 • Så när vintern kommit på riktigt, så att inte en värmeperiod under senhösten får fröna att gro för tidigt och sedan dö. Vi vill att de ska gro när den första vårvärmen smyger sig på.
 • Var noga med vattning. Litegrann då och då innan de gror, mer noga och ofta när de börjat växa tidigt på våren.
 • Täck gärna odlingen med lock eller duk.  Det skyddar både mot hungriga och nyfikna djur och gör mikroklimatet ännu bättre.
 • Håll koll på värmen! Om du odlar i plastbackar eller har täckta sådder i tunnelväxthus så kan det blir väldigt varmt på våren. Var beredd att ta av lock och lufta dina odlingar. 

 

Hoppas verkligen du känner dig peppad att testa vintersådd! Det är både roligt och enkelt. Belöningen med den tidiga, tidiga grönsakskörden på vårkanten när kroppen skriker efter färskt grönt är också magiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *