Planera lätt för enkel vårodling

Ligger snön djup i mjuka drivor? Skördar ni fortfarande bladgrönt på friland? Eller gräver ni kanske för fullt för att förbereda en vinterodling? November kan te sig på väldigt olika sätt, både från år till år och från norr till söder. Oavsett är det ett bra tillfälle för att planera för framtiden. Idag vill vi slå ett extra slag för att våga komma igång genom att ODLA ENKELT.

Börja enkelt

I vår jakt på inspiration kan det vara lätt att tycka att odling i skolan känns komplicerat och krångligt. Det behöver det verkligen inte vara! Själva odlingen går att göra hur enkel som helst (och utmaningar med finansiering och organisering går att lösa – men nu snackar vi om praktiken med fingrarna i jorden). Därför kommer det idag flera tips på de allra enklaste grönsakerna att odla, sådant som kräver minimalt med förberedelser och förkunskap. Det enda som behövs är egentligen att du vågar prova.

De simplaste förutsättningarna

Grönsakerna som beskrivs här är några av de mest tacksamma varianterna du kan odla. De direktsås på våren (vi lägger inte till vintersådder just nu) och behöver jord som har gödslats, vatten och sol. Inget mer egentligen. Lätt som en plätt! De fungerar alltså fint i  krukor, pallkragar, odlingslimpos, bland blommorna i rabatten, på friland, ja, var som helst där du får ihop lite bar jord. Om det känns svårt att odla, om du inte riktigt vet var du ska börja och hur du egentligen sköter en odling: börja bara med det här.

Fyra steg från sådd till skörd

Gödsla. Mylla ner till exempel stallgödsel eller något annat naturligt gödsel i jorden, nu på hösten eller till våren. Det brukar stå på påsen hur mycket du ska använda.

Så. Så fröna när jorden rett sig. Det betyder att jorden inte längre är frusen och går att jobba med. Ofta brukar det första ogräset vara ett tecken på att jorden rett sig. Det står på fröpåsen med vilket avstånd och hur djupt du ska så fröna. Utgå ifrån det men det behöver verkligen inte vara exakt.

Vattna. Vid väldigt torrt väder under våren och sommaren behövs vatten. Tänk mycket och färre gånger än litegrann ofta. Ge plantorna en riktig rotblöta då och då när de blivit stora, om inte regnet sköter det åt dig.

Skörda. Ät upp resultatet.

Härliga brytbönor ger fin skörd trots små arbetsinsatser.

 

 

 

 

 

 

Alla barn borde kunna få äta sockerärt direkt från plantan om sommaren!

Välj av dessa sorter:

Mangold

Att odla mangold är bra för självförtroendet säger många och visst är det maffigt med de stora bladen som kommer efter några månader. Men det går precis lika bra att skörda små blad tidigt, om det passar er odling.

Brytbönor

Kanske brukar du äta haricot verts med god aptit? Missa då inte heller att odla brytbönor! Välj en låg, buskig sort som inte behöver stöd. Det står på påsarna eller i butiken. Precis som med de andra på listan är det en planta som i stort sätt sköter sig själv efter sådd, bara den får lite vatten. Och det är så fantastiskt gott att äta! Tänk på att skörda innan baljorna blir för stora.

Sallat

Enklare än att odla sallat finns knappast. Ta gärna en snabbväxande plocksallat och så då och då under sommaren. Under tiden går det fint att norpa ett blad så fort man är sugen. Om du köper en plocksallatsmix får du en fin blandning av färg, form och textur.

Sockerärt

En stor barnfavorit som växer fort. Toppen att ha i en odling för barn eftersom både ärtskidorna och själva plantan är god att äta. Om du väljer en låg sort behöver den inget särskilt stöd.

 

Dill, persilja och koriander

Många ettåriga örter kräver inte alls mycket för att ta fart. Persilja växer långsamt på våren, men belönar med stora plantor på sensommaren. Dillen är lite egensinnig och väljer själv var den trivs. Koriandern kan du så om och om igen om du vill!

Sallat av sorten Little Gem.

Bonustips: sättlök & potatis

De odlas inte från frö, men sättlök och potatis är också enkelt att sätta på våren. Kraven är väldigt små, särskilt från potatisens sida. Tänk på att sätt dem minst tre gånger sin egen storlek ner i jorden och kupa jorden runt potatisen. Glöm inte att vattna löken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *