Stadsodling i Herrgården, Malmö

I bostadsområdetHerrgården i Malmö har Odla i stan organiserat stadsodling för och med de boende. I de stora rabatterna finns örter, bär, grönsaker och till och med fruktträd. Planteringarna bidrar till en mer social utemiljö. Under vår studieresa i maj stannade vi till här för att få reda på mer om social, ekologisk odling i stadsmiljö.

I Herrgårdeb berättar Göran Larsson från Odla i stan om arbetet: Odla i stan är en ekonomisk förening som drivs som ett företag. De har en mängd olika projekt där de odlar mat på ett socialt och ekologiskt hållbart sätt i stadsmiljö. Fokuset i Herrgården är att skapa större social gemenskap, samtidigt som de faktiskt odlar mat och lär ut om ekologisk odling på ett pedagogiskt sätt. Mötet mellan barn och vuxna har alltid varit centralt. Föreningen har bland annat jobbat med Gröna skolgårdar i Malmö, där de varit med och planerat och anlagt skolträdgårdar med barnen. Själva stadsodlingen startade i Yalla Trappan. De började arbeta kommunalt med pallkrageodling i Rosengård centrum, där en del av odlingen fortfarande finns kvar.

Det största syftet med odlingen är delaktighet. De som bor i området ska kunna vara med, plantera, skörda och, för barnens del, ”springa runt”. Medan vi är besök kommer det mycket riktigt en grupp med barn som deltar i presentationen och berättar om vad de odlat och vilka deras favoritväxt är.

Målet är att de boende ska adoptera varsin odlingslåda. En del av de boende odlar nu privat i lådorna precis utanför sina lägenheter. De får då stöd och jord av föreningen. Göran berättar att de arbetar mycket ad hoc ute i området. De har inga planerade aktiviteter, utan de som är på plats deltar i den utsträckning de vill. Framför allt barnen är med mycket spontant. De har också haft tävlingar där de boende fått rösta på vilken av odlingslådorna som är finast.

Vi får fantastisk mat från Yalla Trappan som är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ i Rosengård. Och så gott det var!

Rabatterna prunkar trots den väldigt varma och torra platsen på innergårdarna i bostadsområdet. I lådorna får det rum med ca 40 cm jord, som ligger rakt mot asfalten. Under 2016 installerades en helautomatisk regnvattensbevattningssystem som nu testas för fullt. Det är välbehövligt på en sådan här plats. Bland annat tack vare de stora lådorna och bra bevattning går det alltså att odla inte bara bär och grönsaker på denna asfalterade innergård – till och med vissa fruktträd går bra.

Besök gärna Odla i stans hemsida och följ dem på Facebook för att få mer inspiration och följa deras odlingar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *