Guldängen

I Uddeholmsparken/Gullängen i Malmö skapas en ny bygg- och odlingslekplats. När vi besökte dem i maj under studieresan var de precis nystartade.

Sara Stiber berättar om projektet.  Grundarna var trötta på lekplatser som präglades mer och mer av säkerhetstänk och regler. De ville ta in nya perspektiv! Valet föll på bygglek och skogsträdgårdsodling inspirerad av Holma Skogsträdgård. Projektet startade i samarbete med Malmö stad, finansieras av Allmänna Arvsfonden och drivs av föreningen Växtvärket.

Så här beskrivs målen med parken:

”Vi vill att barn och unga med sina egna händer och sin fantasi ska få konstruera sin egen mötesplats utomhus i parken. Vi agerar medhjälpare, barnen bygg- och skogsträdgårdsmästare.”

Bygglek, där skrot och spillvirke användes av barn för att bygga sina egna lekredskap, var vanligt under 60- och 70-talet. Efter det försvann det från Sverige men det är fortfarande vanligt i till exempel London och delar av Japan. Förra sommaren hade Växtvärket en pop up-bygglek och odling i Malmö. Sara beskriver hur häftigt det är att se barnen bygga stort själva. De vuxna som finns till hands kan ha idéer, men barnen bygger fritt.

Containrarna i parken är fyllda med material, verktyg och odlingsredskap. Dagarna innan ville barnen som besökte parken skapa minilandskap. Bara att gilla läget, även om det kanske inte var vad de vuxna tänkt vore bra att komma igång med! Leken är jätteviktig. De demokratiska, kreativa processerna och respekt mellan alla som är med likaså.

Sara berättar att skogsträdgårdsodling passar väldigt bra för barn eftersom man får syn på samspelet i naturen. Jorden, solen, kretsloppet; allt genomsyrar den praktiska odlingen. På den första bilden i det här inlägget syns till exempel de halvmåneformade odlingslådorna, som har den formen för att fånga upp maximalt av solens trålar. Skogsträdgårdsodling fungerar även att göra i upphöjda bäddar.

Målet är att skapa en en lekplats som ständigt förändras. Det ska också fungera för uteverksamhet för fritids. Skolorna och förskolorna i närheten var redan involverade när vi var på besök. Den 20 juni öppnade lekplatsen för allmänheten. Under sommaren är parken bemannad och öppen för alla tisdag till fredag 13.00-17.00.

Gå gärna in på deras Guldängens facebooksida och se hur parken ser ut nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *