Skillnadens skörd – Sara Bäckmo om klimatsmart mat, att odla med barn och trädgårdskärlek

Sara Bäckmo odlar ett eget trädgårdsskafferi på familjens villatomt och inspirerar ett stort community med odlingsintresserade genom sina sociala medier. Hon har precis kommit ut med sin andra bok Skillnadens skörd. Vi har läst den med Ätlig skolgårdsglasögonen på.

Förutom att dela med sig av recept och odlingstips, genomsyras Skillnadens skörd av upplevelser, tankar och lärdomar om odling som vi på Ätlig skolgård inspireras av. Det här vill vi ge barnen i skolor och förskolor rätten att utforska!

En experimentverkstad

I boken beskriver Sara sitt kök som en experimentverkstad där familjen varje dag lagar mat av nyskördade grönsaker. Barnen är hela tiden med. Ordvalet experimentverkstad klingar fint för den som vill göra kopplingar till ätliga skolgårdar. Att använda skolträdgården för lärande och hälsa kräver inga manualer och instruktionslistor för hur odling kan kopplas till olika ämnen heller. Det går att utforska och experimentera. Möjligheterna är oändliga.

Att äta klimatsmart och säsongsanpassad mat är inte svårt

Boken levererar recept på saker som är enkla att odla i Sverige. Den berättar om bondbönor, som borde ju vara en stapelvara hos oss i den kalla norden, om hur du använder squash som utfyllnad i tomatröran och om att vi faktiskt kan använda lättodlad bladlök i den mesta maten. Maträtterna är enkla. För att laga dem behöver du inte köpas till några ingredienser som produceras på andra sidan havet.

En intressant sak som Sara skriver är att vi verkar tro att vi behöver alla slags grönsaker hela tiden och att ”trädgården hjälper mig att tänka annorlunda”. Om man enbart har erfarenheten av att grönsaker finns i affären ständigt tillgängliga kan säsongsanpassad mat bli ett koncept som är svårt att ta till sig. Genom att odla får du själv uppleva när och hur grönsaker växer och du lär dig snart naturens cykler på ett praktiskt sätt. En kunskap som bär när du sedan ska dig lära dig om hur vi ska producera och konsumera mat på ett hållbart sätt. Det är bara en av många saker vi vill ge barn möjlighet att lära genom ätliga skolgårdar.

Att odla med barn

Att odla med barnen ger utrymmen för samtal om många saker i livet, stora som små. Jag vill inte återge någon av de inspirerande situationerna eller samtalen mellan barnen och de vuxna i boken. De hör hemma där och ni får gärna läsa den för att ta del av det (och om ni inte kommer att läsa boken skriver hon också en hel del om att odla med barn på sin blogg). Upplevelserna för och med barnen beskrivs respektfullt och bejakande. Det är fin läsning, som får mig att känna att alla barn borde ha rätt att åtminstone få prova att odla sin mat.

En annan sak som fastnar i tankarna efter läsningen är att känna sin mat. Både Sara och familjens barn har levt med odlingen och vet precis vad som hamnar på deras tallrikar, de har smakat det innan och följt hela vägen från jord till bord. Det är en form av genuint självbestämmande och makt över sitt liv. De äter dessutom massvis av grönsaker. Som vi tidigare skrivit om visar forskning också att barn som är mer delaktiga i odling och matlagning äter mer frukt och grönsaker.

Vad får du med dig från boken?

En handbok i mat att odla och laga året om är bokens första dimension. Den andra är att få dela en odlings- och matlagningsupplevelse som ger insikter och tro på trädgårdens möjligheter. Eftersom Sara tar med barnen i odlingen ger det också mycket tankar kring vad en trädgård full av grönsaker kan betyda för unga.

Odla med barn
Pressbild. Maria Fors Östberg står för de underbara fotografierna i Skillnadens skörd.

Vill ni läsa mer om odling tillsammans med barn? Här har vi skrivit om böcker om odling som i första hand vänder sig till en yngre publik:

Lilla Grönsakslandet – odla, skörda, äta

Så ett frö – En odlingsbok från Rosendal

Skogsträdgården, för små skogsträdgårdsmästare och nyfikna vuxna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *