7 ätliga blommor som självsår sig

Idag bjuder vi på ett enkelt odlingstips som passar bra för skolor och förskolor; Ätbara blommor som självsår sig. Det är sorter som gärna sprider sig och som kommer tillbaka självmant år efter år nästan oavsett var du väljer att så dem. De fungerar alltså vare sig du odlar i pallkragar som på Kryddgårdsskolan, runt träd, i bäddar på friland eller bara vill få mer mångfald i ett övervuxet grönområde. Själva sådden är också enkel. Fröna kan strös ut på jordytan och sedan bara krattas eller ”rufsas” ner. Glöm inte vattningen! De ställer heller inte några större krav på jorden, men växer såklart mer frodigt på lucker och näringsrik jord. Blommor och örter har ett stort värde som dragväxter i odlingarna, både för skördens skull och för mångfalden bland våra insekter.

Ätbara blommor som självsår sig

1. Gurkört. De stjärnformade, blå blombladen är väldigt dekorativa och kan till exempel frysas in med vatten till vackra iskuber. Skotten kan användas både som microleaves under vintern och när de är lite större på sommaren rullar du ihop dem hårt och skivar tunt till sallad. Italienarna använder det tillsammans med ricotta i tortellini. Namnet kommer av att de verkligen doftar och smakar lite som gurka, vilket är småkul och oväntat.

2. Ringblommor. Ringblommans blad är framför allt dekorativa och tillför inte så mycket i smak mer än att de är aningen bittra. De gör sig fint som ett färgglatt tillskott i sallader eller risrättter. Blombladen brukar också användas i salva och olja.

3. Dill. En av de svenska favoritkryddorna som är lite egensinnig och växer där den själv tycker att det passar. Vackra dillkronor blir ståtliga i odlingarna och används i inläggningar, i grytor och soppor. Torkade frön är en superkrydda som lyfter de flesta fisk- och grönsaksrätter.

4. Krasse. Blommorna är vackra och lite kryddiga, precis som bladen. De är lite mer värmekrävande än de övriga på listan, men klarar att självså sig i södra Sverige. Bladen kan strimlas tunt och blandas i sallader eller fyllningar till piroger. Blommorna går att fylla med ricotta och steka försiktigt, men ömtåliga som de är fungerar de bäst att strös färska över sallad och annan kall mat.

5. Persilja. Persiljans blommor smakar svagare än bladen, men kryddar smått och är vacker och skir att se på. Bladen används såklart som krydda och gör sig också som bladgrönt. Persiljan är flerårig, men blir lite mer träig och tråkigare i smaken när den blommar om. Som tur är frösår den sig rikligt, så det brukar finnas gott om färska skott.

6. Viol & penséer. Ännu en blomma som gärna frösår sig i södra och mellersta Sverige. Det vanligaste tipset är nog att kandera de vackra blombladen, mer användbart är kanske att blanda dem i kakor, socker och te. Bladen är också ätliga. De har en frisk, syrlig smak.

7. Maskros. Kanske gör du det bästa du kan för att utrota denna pigga, gula blomma? Om du vill bli kompis med den istället kommer du upptäcka att den har en mängd användningsområden. Du kan göra maskroshonung av blombladen, steka små blomknoppar som gott mattillbehör och få friska, beska blad i salladen till exempel. Dessutom är de en av våra viktigaste biväxter tidigt på våren när inte mycket annat blommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *