Nu har vi utsett en vinnare!

Först av allt, ett enormt stort TACK till alla som varit med i vår tävling för fantasifulla odlingar! Gå gärna in och titta på alla bidragen. Mycket inspiration och kreativa idéer.

Det var väldigt svårt att välja en vinnare. När vi tog beslutet tittade vi framför allt på två saker: barnens delaktighet i bidragen och bidragens fantasifullhet. Många bidrag uppfyllde dem båda. Hos det vinnande bidraget föll vi bland annat handlöst för de fantastiska teckningarna.

 

Och vinnarna är…

Stugsunds skola utanför Söderhamn!

Bidraget skickades in av Carina Forssman. Vi kommer att kontakta er.

”Hej!
Vi på Stugsunds skola utanför Söderhamn vill gärna vara med i tävlingen! Vi har ett område på skolgården där det finns träd och stenar. Det som saknas är ett snack track!

Vi har funderat kring vilka perenna ätbara växter som skulle passa bra att odla längs ett snack track. 
Då det finns både soliga och skuggiga ställen på det tilltänkta stället så har vi diskuterat olika växters behov av solljus.

Vi har kommit fram till att vi vill ha en välkomnande portal in till vårt snack track. Stigen ska kantas av goda ätbara bär, växter och blommor. Det ska finnas växter i olika höjder och med olika färger.

Vi vill ha träd som äppelträd, körsbärsträd på soligare ställen. Vi vill ha flera plantor av olika amerikanska blåbär och blåbärstry samlade i små klungor längs stigen, liksom krusbärsbuskar och hallon.

Vinbär klarar sig bra på skuggigare ställen, så de kan växa en bit in efter stigen tillsammans med häggmispel och saskatoon.

På passande ställen vill vi se vacker blommande krasse, grupper med violer och gurkört, som vi hoppas ska fröså sig själva.
Vi ser fram emot att frysa in några blommor av gurkört och viol i isbitar för att ha vackra kylda drycker när vi inviger vårt snack track med ett stort kalas!
Krassen använder vi till smörgåspålägg, eller som snacks efter stigen.

Vi vill också ha perenn lök som gräslök och piplök i stora tuvor.

Naturligtvis vill vi också odla sockerärt, tomater, pumpa och annat som är vacker och ätbart, även om det behöver drivas upp och skötas om på ett annat sätt än de perenna växterna.
Alla skolans elever ska känna sig välkomna längs stigen. Vi vill att det ska finnas något för alla att plocka och äta, men också att se, känna och lukta på.

Titta gärna på några av de förslag som eleverna målat! En av bilderna visar den del av skolgården som vi tänker använda till vårt snack track. Det kommer att bli jättefint med en stig som slingrar sig runt stenarna och skapar små rum med olika växter.

Vi håller tummarna och fortsätter planera för vårt snack track!”

Se hela bidraget och alla teckningarna här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *