Odla i skolan hela året – september

Skörda, tillaga och odla i september

nypon

September är en riktig skördemånad. Det börjar bli dags att plocka upp potatis och andra rotfrukter. Kanske håller squashen på att leverera som mest. På många håll ger ärtor och bönor massor att äta och trängs med höstblommorna. Bärbuskar ger söta smaker genom björnbär, nypon, aronia och sena hallon. Njut av frukterna samtidigt som du fortsätter att odla.

Fortsätt att så i september

I augusti skrev vi om vad som fortfarande går att så. Många av de tipsen fungerar alldeles utmärkt även under september i stora delar av landet. Du kan absolut så viss sallat, gröngödsla och plantera träd och buskar ett tag till. Har du växthus eller en odlingstunnel och inte bor alltför långt norrut finns det mycket mer som kan ge skörd om du sår nu, som rädisor och asiatiska blad. Det som du inte hinner äta kan du testa att övervintra. Under de kallaste dygnen är det bra att kunna rycka in med fiberduk eller att isolera på andra sätt. Prova er fram med vad som fungerar att ha kvar i växthusen eller i lådor med lock under vintern! Det blir ofta spännande experiment.

Sätt vitlök

Att trycka ner stora, mjälla vitlöksklyftor i jorden en klar höstdag – det är odling varken stora eller små vill missa. Se till att få ner vitlöken ganska djupt, minst fem centimeter och med lagom avstånd från varandra. Sätter du dem tätt kan du gå och tjuva av dem tidigt på våren och äta innan de hunnit klyfta sig. Som solovitlökarna i affären eller som färsk bladlök. Jorden ska vara lucker och näringsrik. Handla vitlöken från trädgårdsaffärer för att vara säkra på att få friskt utsäde. Eller ta av er egen odlade vitlök för att skapa kretslopp.

Samla fröer

Missa inte heller den rikedom som finns i odlingarna nu – fröerna! De plockas så snart de utvecklats klart. Då är de ofta lite brunare och torrare. Blommor, ärtor och örter är ofta enkelt att samla fröer ifrån. Plocka dem gärna en torr dag och låt dem eftertorka på tidningspapper eller en papperspåse inomhus till de är snustorra. Efter det kan de förvaras i burkar eller varför inte egenvikta fröpåsar?

Att ta egna fröer går att göra väldigt enkelt, men det går också att utveckla till större projekt. Hur ska man till exempel gå tillväga för att få sortäkta frö från en tomat? Vilka växter är självpollinerande och vilka är korsbefruktande? Hos Runåbergs fröer finns en bra och gedigen introduktion till fröodling med flera bra länktips till den som inte får nog av att experimentera med egna fröer.

tomater

Månadens tips: Gröna tomater

Har du också plockat in ett helt lass av gröna tomater och undrar vad du ska göra med dem? Här kommer några tips:

  • Låt dem eftermogna. Har du tagit in dem på kvist kan du hänga upp dem i själva kvistarna i till exempel en gardinstång. Har du dem i en skål är det bäst att lägga ut dem på en bricka, så klarar de sig bättre. Plocka undan de som blir fula efterhand. Har du tur får ni äta tomater fram till januari!
  • Gör tomatmarmelad. Det finns massvis av goda och varierade recept, här har du till exempel ett med bara tomater, vatten, socker och lite citron av Karoline Jönsson.
  • Stekta gröna tomater. Många av oss kanske bara tänker på en film när vi hör det, men det är klart du ska testa att äta det också.

Läs mer:

Odla i skolan hela året – augusti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *