Lilla Grönsakslandet – odla, skörda, äta

Lilla Grönsakslandet – odla, skörda, äta är skriven Bella Linde och Vanja Sandgren och utgiven av Afabeta bokförlag. Bella har tidigare skrivit boken Rätt ur jorden: handbok i självhushållning tillsammans med Lena Granefelt, en gedigen bok om konsten att odla för att bli självförsörjande. 2015 var det dags var barnen att bli inspirerade!

Boken lilla grönsakslandet stående mot en odlingslåda

Boken går först igenom grunderna i odling ganska kortfattat och enkelt, för att sedan presentera ett gäng grönsaker med tillhörande recept. Vem vill inte bjuda på ugnsbakad spagettipumpa? I slutet kommer lite mer djupgående praktiska tips. Allra sist får läsaren en avancerad tur bland pallkragar, olika sorters gödsling och växelbruk. Fotona är tagna av Bella och det finns gott om illustrationer som hjälper till att ge sidorna inbjudande struktur.

Textprov:

”Kompisplantera! Morötter och lök hjälper varandra. Båda grönsakerna har starka dofter som jagar iväg varandras ovänner.”

”Här är ett tips på ett grönsaksland av pallkragar där du odlar i växelbruk. I det här exemplet flyttas grönsaksväxterna motsols varje år. Då hamnar de i jord som är förberedd för att de ska växa bra, du ska bara gödsla på våren. Tomat, rabarber och jordgubbar behöver inte byta växtplats, men byt jord i tomathinken varje år och ge rabarbern och jordgubbarna kompost och gödsel.”

Fler boktips om odling för barn:

Så ett frö – En odlingsbok från Rosendal

Skogsträdgården, för små skogsträdgårdsmästare och nyfikna vuxna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *