Odla i skolan hela året – Augusti

Vad går bra att så i augusti?

Det är fortfarande sommar och om hösten blir hyfsat varm har du en lång odlingstid framför dig. Här kommer lite tips om vad som fungerar att så och plantera just nu.

En bild på liten, röd sallat i en rad och små morotsplantor.
Snabba sommarmorötter och röd bataviasallat.

Bladgrönsaker

Många bladgrönsaker passar utmärkt att så fortfarande. I norra Sverige hinner de eventuellt inte komma upp så långt utan får ätas som små skott om ni inte odlar i växthus. I mellersta och södra Sverige hinner ni fortfarande få rejälare skördar av bladkål, asiatiska kålsorter, sallat, spenat och mangold. Titta på fröpåsen hur lång tid det tar för dem att bli klara (kolla efter utvecklingstid).

Snabbväxande rotfrukter

I södra och mellersta Sverige går det fortfarande bra att så rotfrukter som växer snabbt. Rädisa, de snabbaste sommarmorötterna, majrova och kålrabbi kan fungera perfekt. Rödbetor går också bra, men odlas då kanske framförallt för bladen, som liknar mangold, och som små, små betprimörer.

Kvicka grönsaker

På vissa fröpåsar står det ”så regelbundet under sommaren”. Det är en bra ledtråd till vilka grönsaker och kryddor du kan odla även i augusti. Dill, koriander, sallatslök och sockerärtor kan fortfarande sås med bra resultat om du inte bor för långt norr ut.

Sockerärtor mot ett galler i kvällsljus.
Än hinner du få en skörd av sockerärtor!

Gröngödsla

Där du har skördat grönsaker kan du med fördel gröngödsla. Då utnyttjar du hela säsongen, skyddar jorden från att ligga bar (och bli uttorkad alternativt översållad med ogräs) och förbättrar jorden till nästa år. Det finns färdiga fröblandningar att använda till gröngödsling, men passa gärna på att experimentera. Kanske vill ni så råg som barnen i Lersöparkens skolehave eller vanliga gula ärtor från mataffären som ni dessutom kan toppa flera gånger för att äta toppskotten i sallat?

Bärbuskar och träd

Sensommaren och hösten är ett bra tillfälle att plantera buskar och träd. Luften är fuktig och de hinner fortfarande etablera sig ordentligt innan vintern. Läs på ordentligt om hur ni går tillväga. Kolla till exempel vilka sorter som är härdiga i er växtzon och välj bra exemplar, eftersom träd och buskar är en något större ekonomisk investering än några fröpåsar. För er som odlar på skolgården är det också viktigt att tänka på hur slitaget kommer se ut. Om det är många barn som rör sig intensivt där ni planterar träden och buskarna behöver de sättas i ett hägn eller skyddas av något annat som leder undan den intensiva leken. Tänk på att det behöver vara en hållbar lösning som fungerar i många år.

Vårblommande perenner

Passa på att föröka vårblommande perenner genom att dela och flytta dem. Piplök och gräslök kan bli långa rader av en enstaka planta. Det är dessutom ofta väldigt enkelt. Gräv isär försiktigt, se till att få med fina rötter och gräv ner i nygödslad jord. Vattna rejält. Klart!

Gräslöksplantor framför en gräsmatta.

3 svar på ”Odla i skolan hela året – Augusti”

  1. Bra tips.Att kunna odla så att barnen kan få ta del av växterna, grönsakerna under en längre period.
    Mvh Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *