Skogsträdgården, för små skogsträdgårdsmästare och nyfikna vuxna

Skogsträdgården, för små skogsträdgårdsmästare och nyfikna vuxna är skriven av Johanna Johansson, My Kellberg, Esbjörn Wandt och Johanna Bruun. Boken är ett resultat av projektet Bärfis som drevs i Holma skogsträdgård 2013-2015.

I Skogsträdgården, för små skogsträdgårdsmästare och nyfikna vuxna får vi veta vad en skogsträdgård är och vad som händer i en sådan. Vi lär oss vad som är viktigt i kretsloppet; solens ljus, jordens liv och småkrypens närvaro. Boken beskriver enkelt svåra begrepp och bjuder på många fina uppmaningar för upptäckarlust och för upplevelser, som att känna hur bladen känns mot kinden eller kolla in en blomma under fem minuter för att se vilka som kommer på besök. Allt som behövs för att skapa en skogsträdgård står här. Ett jättebra tips för miniskogsträdgårdar är trädrutorna; där ett träd i mitten omgärdas av ätbara buskar, örter och blommor. Det fungerar och får plats nästan överallt.

Textprov:

”Det finns massor att lära sig i skogsträdgården. Här kan vi börja upptäcka hur saker hänger ihop i naturen. Ett komplicerat ord som ”ekosystemtjänster” blir lite lättare att förstå, när vi ser humlan surra runt och pollinera äppelblommorna och gråsuggan som bajsar ut bra jord under en stubbe.”

”Hör du masken? Lägg en mask på ett papper och lyssna noga så kan du höra borsten skrapa mot pappret när den rör sig.”

 

Vill du använda skogsträdgården som lärmiljö? På Skogsträdgårdens vänners hemsida finns lekar, övningar, tips och en enkel handledning för hur du anlägger och använder den på skolgården. Här hittar du material att ladda ner och det går att boka en skogsträdgårdsutbildning för pedagoger.

Fler boktips om odling för barn:

Så ett frö – En odlingsbok från Rosendal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *