Odlingsprojekt i Malmö Folkets park

På studieresan i maj besökte vi Folkets park i Malmö där det odlas för fullt i olika former. Stadsodling, skolodling och allmän upptäckarlust samsas på en lättillgänglig plats mitt bland lek och rörelse.

Odling för alla

Genom Odla i parken som drivs av Malmö stad får både föreningar, skolor och allmänheten delta i massor av odlingsaktiviteter.  På bestämda tider har Växtverket öppna aktiviteter för både vuxna och barn.

Några stående aktiviteter är take away-odling och bygglek. Det finns dessutom ett växthus, ett uteklassrum och ett utekök som går bra att boka för vem som vill.

I blå och rosa odlingslådor får alla plocka, känna och äta av det som växer. De gröna lådorna hör till en lokal tillsammansodling, i de gula odlar Far i hatten grönt till sin restaurang och i de turkosa odlar Organic Without Borders.

Lek och odling, sida vid sida i parken.

Från jord till bord

Projektet Från jord till bord drivs av organisationen Organic Without Borders i parken. Målet är att låta barn i Malmö få berätta om sina upplevelser av mat och odling, samtidigt som de lär sig genom kreativ pedagogik och delade erfarenheter.

Pedagogen Anna i rosa och praktikanten Malin längst till höger i bild tog emot oss och berättade om odlingarna. I ”Från jord till bord” görs olika workshops där skolklasser komma odlar och lagar mat i parken. Åtta skolklasser har precis varit här och planterat ut kål, tomatplantor och mycket annat i en mängd pallkragar som står på odlingsområdet.

”Från jord till bord” kommer att pågå i tre år och finansieras genom Allmänna Arvsfonden och Malmö Förskönings- och planteringsförening. Miljöperspektivet genomsyrar satsningen. Dels fokuserar de mycket på hållbarheten det innebär att odla sin egen mat och förstår var maten kommer ifrån. Ett annat fokus är att odla på liten yta. Vad fungerar att göra hemma, till exempel på en balkong?

Här i bakgrunden syns en vertikalodling, alltså en odling mot eller i form av en vägg. Tygfickorna fylls med plantor. Det passar extra bra för värmekrävande växter eftersom det kan bli ordentligt varmt på en vägg, särskilt i söderläge.

Malin och Anna visar oss en smart kompost för den som egentligen inte har plats: ett rör som trycks ner en bit i jorden mitt i en pallkrage. Borra små hål i den delen av röret som ska vara under jorden. Sedan är det bara att trycka ner den i jorden och mata på med organiskt avfall ovanifrån. Maskarna kommer snabbt dra ut näringen i resten av jorden.

Efter att ha fått många fina tips och odlingsinspiration slås vi på väg ut från parken av hur nära det är mellan lek, barn, vuxna, odling och matlagningen. Varje plats har verkligen sina förutsättningar; här har vi sett fördelarna med att hitta en samlingsplats där många kan sammanstråla och dela på resurserna för att kunna odla. Och så lättillgängligt det blir för så många!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *