Naturlegepladsen i Valbyparken

Under studieresan till Köpenhamn och Malmö besökte vi Naturlegepladsen i Valbyparken. Det är Köpehamns största lekplats och är designad av landskapsarkitekten Helle Nebelong. Sedan den invigdes 2001 har parken fått ta emot flera priser och bland annats utsetts till världens bästa lekplats 2012. Även om odling av mat inte har en framträdande roll i parken så hoppas vi att den kan inspirera. Det ätbara finns representerat på flera sätt och många av parkens fina idéer fungerar fint att ta med sig in i ätbara skolgårdar.

Parken är 20 000 kvadratmeter stor.  Navet är den 210 meter långa rampen som går i en cirkel genom området. Den är tillräckligt bred för att gå, springa och ta sig fram med trampbilar på. Längs rampen finns det fem torn, vart och ett unikt och designade av olika grupper av studenter från Köpenhamns designskola.

Att ta varvet runt på rampen är en upplevelse. De stora träden omger en som en maffig lövsal. Barn kommer springande och åkande i full fart. Tornen träder fram ett och ett ur lövskuggorna, det ena helt olikt det andra.

Naturlegepladsen i Valbyparken har varit en bemannad lekplats under lång tid och innan dess var det faktiskt en soptipp. Helle berättar att när hon fick uppdraget att förnya lekplatsen så behövdes en meter av jordlagret tas bort på grund av dess historia. Jorden användes till att skapa stora kullar som är tongivande för parkens organiska former. De liksom rör sig, binder ihop och skapar olika slags ytor i landskapet. När vi gått runt halva cirkeln breder ängar, öppna ytor och fruktlundar ut sig framför oss bakom kullarna.

Kullarna är utmärkta platser för bärbuskar och örter som får sprida sig längs sidorna. Eller varför inte en terrassodling på södersidan? Här skulle det fungera bra med den typen av samodling som vi såg i Lersöparkens skolehave till exempel.

Det finns många häftiga ställen att upptäcka på lekplatsen. Ett av dem är en hög kulle där  en bred gång går som en spiral uppför och nerför. Runt gången finns det massor av vinbärsbuskar där barnen leker kurragömma. Andra åker trampbil nerför kullen så snabbt det går. Vi ser en krasch, men allt går bra. Upp och iväg igen bara!

Två pedagoger bemannar parken mellan 10-17. Innanför rampcirkeln finns det samlingsplatser, en byggnad med förråd och toalett, sandlek och grillplatser. Det går att beställa mat och olika typer av material för skolklasser och förskolegrupper som besöker parken.

Lars Kjeldsen, anställd pedagog på Naturlegepladsen och landskapsarkitekt Helle Nebelong.

Den grå, nästan leraktiga sanden höll  en del barn fokuserade hela tiden vi är i parken.

Helle berättar att när hon designade lekplatsen så var naturen i fokus eftersom den bjuder in till föränderlig och fantasifull lek. När hon har frågat barn vad som är det bästa med den fick hon svaret att det är ”Ingenting. Det är ingenting bestämt. Bara natur”.

2 svar på ”Naturlegepladsen i Valbyparken”

  1. Vilken härlig plats! stimmulerar alla sinnen till lek och kreativitet! En sådan plats skulle jag vilja att barnen jag arbetar med skulle få möta. Deras skolgård är långt från detta och de kommer nästan aldrig längre bort än skolgården. Någon får gärna komma och hjälpa oss hitta möjligheterna på min skola!

    1. Ja, det är verkligen en härlig plats med så mycket sinnlighet. Det går att skapa så mycket på en skolgård! Vi ska absolut titta vidare på att besöka er skola för att hjälpa till att ta fram just era möjligheter, ett mail kommer! /Elin på Ätlig skolgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *