International School Grounds Month

I maj varje år äger International School Grounds Month rum. Under maj månad är tanken att skolor jorden runt ska ta med sina elever ut och uppmärksamma sin utemiljö. Leka där, fira den, studera, ägna den uppmärksamhet.

Bakom initiativet ligger International School Grounds Alliance (ISGA).  De beskriver att de går ut med den här uppmaningen eftersom skolgårdar är så viktiga för barn och ungdomar och att den formar upplevelsen av världen runt omkring dem.

ISGA skriver också att det inte finns något rätt eller fel sätt att delta i deras utmaning på. Bara man går ut. Det går till exempel att lägga en lektion ute, campa eller dra igång extra mycket utelek. Tillsammans med 51 andra organisationer från 21 länder har de tagit fram en guide över aktiviteter som finns fritt för alla att ladda ner. Guiden hittar ni här. På samma sida kan ni också registrera att er skola deltar och på vilket sätt.

Det är ganska bra tajming med ett uppmärksammande av utemiljön i maj för oss som bor i Sverige, inte sant? Varma dagar när gräset blir grönt och trädens blad börjar spricka upp ger vårkänslorna både barn och vuxna en stark känsla av att något är på gång. Att allt tar fart igen. Ett bra tillfälle att uppleva sin utemiljö på nya sätt.

I och med lanseringen av Ätlig skolgård utlystes en tävling där vi uppmanar skolor och förskolor runt om i Sverige att presentera sin mest fantasifulla skolodling.  Kanske är det ett projekt att dra igång eller börja fundera kring under International School Grounds Month?

Bilder från Max Pixel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *